Aile, toplumun içerisinde bulunan kişilerin arasında evlilik veya kan bağı ile oluşturulan toplumun en küçük bütünleşik yapıdır. Aile hukuku ise hukuk ana bilim dalının içerisinde yer alan medeni hukuka dâhil olarak toplumun en küçük bütününü oluşturan aile ile ilgili konularla ilişkili olan hukuk dalıdır.
Toplumun en temel yapı taşı ile ilgili hukuksal düzenlemeleri içeren aile hukuku içerisinde düzenlenen temel konular şunlardır;
Soy bağı, evlat edinme, velayet, çocukların nafaka hakkı ve vesayet
Evlenme hükümleri, nişanlanma, boşanma koşulları ve birlikte yaşamaya dair özel hükümler
Mal rejimleri, aile konutu, nafaka hakkı ve vesayet
Yasal danışmanlık, yardım nafakası, kadın kaçırma olayları, çocuk kaçırma olayları, kadın hakları ve çocuk hakları
Aile hukukunun içerdiği bu temel konuların her biri kendi alanında özel bir çalışma alanına sahiptir. Değerli danışanlarımız için tüm bu konularda ayrıntılı hizmet ve bilgi birikimimizi sunmaktayız.
Kişiler arasında oluşan birliktelik sonucu dünyaya gelen çocukların evlilik içinde doğması ya da evlilik dışında doğması fark etmeksizin eşit haklardan yararlanması yasalar ile düzenlenmiştir. Çocuk hakları devlet desteği ile yasalar tarafından korunmaktadır. Kayıt dışı ya da bir evlilik içerisinde doğması fark etmeksizin yaşam standartlarına uygun şekilde bakılamayan çocuklar devlet koruması altına alınır.
Aile hukuku içerisinde ayrıca kayıtlı olan ya da olmayan kişilerin birlikte yaşama dair olan durumları da yer almaktadır. Ancak Türk hukuk sisteminde Anayasa dâhilinde kayıtlı yaşam arkadaşlığına dair bir düzenleme henüz resmi olarak bulunmamaktadır. Bunun ile beraber evlilik dışı yaşam arkadaşlığı kuran kişiler arasında meydana gelebilecek durumlara karşı dair herhangi bir bağlayıcı hak da bulunmamaktadır. Çocukların velayet ve haklarınız için bizlere danışabilirsiniz.
Uluslararası antlaşmaların hukuki niteliğinden kaynaklı olarak yaşan aile içi şiddet olayları, kadına uygulanan şiddet, taşıyıcı annelik, çocuklara uygulanan şiddet, yapay döllenme yaşanması ve kadın ile çocuk kaçırmaları benzeri olaylarda yaşananlar dikkate alınarak tüm bu alan dâhilinde incelenen konular hukuk içerisinde özel olarak düzenlenmektedir. Bu özel düzenleme sadece Türkiye iç hukukunda yer almaz bu olayların hukuki niteliğinde etkileyici rol oynayan uluslararası antlaşmalar ile de özel olarak düzenlenir.
Aile mahkemesi içerisinde medeni kanunda yeri olan ve pek çok özel yasa ile desteklenerek düzenlenen konularda aile hukuku alanına dâhil edilecek aile mahkemesi tarafından görüşülerek karara bağlanır. Bu konularda özellikle bilimsel öğreti ve görüşler ile kültürlerin incelenmesi gibi hukuka yardımcı kaynaklara başvurulur. Bu tür durumlarda danışmak için bizlere başvurabilirsiniz.
İletişim bilgilrinizi bırakın, en kısa sürede sizi arayalım.
Bizi Arayın, Uzman Avukatlarımız Yardmcı Olsun!